STEM

stem logo

STEM – wat?

STEM staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics en bundelt een waaier aan technologische en exacte wetenschappen.
In het secundair onderwijs staat STEM voor technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen. De richting IT en Netwerken is zo’n STEM-richting.

STEM – waarom?

We staan als samenleving voor heel wat uitdagingen. Energie, milieu, mobiliteit, voeding, vergrijzing, … Als we die uitdagingen willen aangaan, hebben we mensen nodig die gepassioneerd zijn door techniek, technologie en wetenschappen. STEM leidt op tot beroepen van de toekomst.
Technicus, informaticus, onderhoudsmecanicien, elektricien en ingenieur behoren tot de belangrijkste knelpuntberoepen van Vlaanderen.
Wie kiest voor een technische, technologische of wetenschappelijke opleiding kiest voor een diploma waar veel vraag naar is. Veel jongeren krijgen zelfs al jobaanbiedingen tijdens hun opleiding. Iedereen wil de STEM-afgestudeerden van de toekomst binnenhalen!

STEM in IT en Netwerken

De STEM-richting IT en Netwerken die we op onze school aanbieden, is een praktisch gerichte opleiding die wetenschap, technologie en ontwikkeling met elkaar verbindt.
Via praktische labo’s bestuderen we de opbouw van computers en bij uitbreiding smartphones en randapparaten.
Daarnaast ontwerpen en maken we slimme objecten die kunnen reageren op hun omgeving. We gebruiken hiervoor het Arduino platform. We bouwen schakelingen die we zelf kunnen aansturen en programmeren hiervoor de Arduino microcontroller. Ontwerpen, programmeren en techniek gaan hier hand in hand om het project uit te werken.
Verder leren we hoe netwerken apparaten en machines met elkaar verbinden. Via een praktische opleiding en een project dat over een volledig jaar loopt, zetten we de theorie om in praktijk. In team bouwen we met de opgedane kennis een servergestuurd, veilig netwerk uit.