Studiekeuzebegeleiding
De eerste graad is voor de leerlingen voornamelijk een observatiegraad en een kennismaking met verschillende vakken en beroepen.
Het is belangrijk dat leerlingen vanaf de tweede graad starten in een richting die bij hen past op vlak van interesse, vaardigheden, mogelijkheden, motivatie … .
We proberen de leerlingen bij dit keuzeproces zo goed mogelijk te begeleiden aan de hand van een studiekeuzedossier en door het organiseren van infomomenten. Daarnaast kunnen ze met hun vragen steeds terecht bij directie, clb, klassenleraar en vakleerkrachten. Ook de ouders worden bij dit studiekeuzeproces betrokken.
Het eiland, avondstudie en huiswerkklas
Ook naar studiebegeleiding proberen we onze leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen.
Alle leerlingen kunnen minstens 1 keer per week naar de avondstudie om te studeren. Deze avondstudie gaat elke dag door tijdens lesuur 9.
Leerlingen die extra ondersteuning vragen, verwelkomen wij op ‘Het eiland’. Leerkrachten van verschillende vakken staan klaar voor iedereen die bijles of studiehulp nodig heeft.
Voor leerlingen die het moeilijk hebben om thuis te studeren, is er de huiswerkklas. Hier wordt de leerling zoveel mogelijk individueel begeleid.
Zorgteam
Op onze school gaan we met alle leerlingen op weg. Álle leerlingen (met geen, kleine of grotere zorgen) verdienen een schoolteam dat hen door de schooljaren heen gidst. In de eerste plaats gebeurt dit door vakleerkrachten, klassenleraren, ondersteunend personeel en directie.
Sommige leerlingen hebben wat extra zorg nodig en die krijgen ze van ons zorgteam. Elke collega in dit zorgteam heeft een specifieke taak.
Allereerst zijn er de leerlingbegeleiders die het welbevinden bewaken van zowel leerlingen als leerkrachten. Ze gaan daarbij steeds handelingsgericht te werk: "Wat heeft de leerling nodig?”, “Wat heeft de leerkracht/ouder/… nodig?”.
De leerlingenbegeleiders worden nauw bijgestaan door het clb, GONderwijzers en leerzorgcoördinatoren.
Onze school heeft een heel ruime ‘brede basiszorg’ waarin zowat alle leerlingen starten. Indien nodig kan er verhoogde zorg opgestart worden. De leerzorgcoördinatoren stellen dan een begeleidingsplan op met extra zorgmaatregelen. Voorbeelden van maatregelen zijn hulpkaarten voor taal of wiskunde, het softwareprogramma Sprint (dat examenvragen voorleest) …
Onthaaldag en klassenuur
Een welkom gevoel op school en een goede klassfeer draagt bij tot een goed gevoel bij elke leerling. Daarom organiseren wij verschillende momenten om dit te bewerkstelligen.
Onthaaldag
De start van een nieuw schooljaar brengt altijd de nodige stress met zich mee. Om alles in goede banen te leiden en iedereen een vlotte start te laten maken hebben we van 1 september een onthaaldag gemaakt met een programma op maat van de leerlingen. De leerlingen krijgen een warm welkom van de directie en worden daarna opgevangen door hun klassenleraren.
Klassenuur
Tijdens het schooljaar worden er verschillende momenten georganiseerd waarop de klas een moment samen heeft met de klassenleraar. Op dit moment kunnen klasgebonden zaken besproken worden. Voor de eerste graad zijn deze momenten opgenomen in het lessenrooster. Vanaf de tweede graad worden deze momenten tijdens de middagpauzes georganiseerd.
Feedbackgesprekken
Feedbackgesprekken vinden plaats na een klassenraad indien blijkt dat er tegenvallende resultaten zijn. Het zijn individuele gesprekken tussen de vakleerkracht en de leerling. Tijdens deze gesprekken kan er uitgebreid ingegaan worden op studieproblemen en mogelijke remediëringen.