Iets met Romeinen en Nederlanders

De ‘via Belgica’ strekt zich vanuit Frankrijk, over ons koninkrijk, via Nederland richting Duitsland uit. Kruisen onze lessen uit het 1 ste Latijn nu toch wel net niet met die befaamde weg?!

Dit roept om een uitstap, om verkenning. We trekken de grens over met vijf klassen en 10 leerkrachten uit het 1 ste Latijn. Op de eerste dag staat het stadje Valkenburg op de planning: we wandelen doorheen dit pittoreske plaatsje, we bezoeken de Catacomben, ondergrondse begraafplaatsen van de Romeinen, niet origineel maar wel in detail nagemaakt. Daarna fietsen we, niet zomaar neen, we fietsen onder de grond, in mergelgrotten. We sluiten onze dag af in de jeugdhostel van Maastricht met een lekkere warme maaltijd en een klassieke film ‘Gladiator’. Op de tweede dag verplaatsen we ons. Heerlen, het vroegere Coriovallum is onze bestemming. Daar spelen we een stadsspel en bezoeken we de restanten van het vroegere thermencomplex: een badhuis en hun eigenste ‘palaestra’.

We zetten nu onze vakantie in en we lezen dat er op Netflix een tweede seizoen van Barbarians te bewonderen is, deels in het Latijn gesproken. Iets met Romeinen en Latijn, weet je wel…

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com