Oud-leerling Jens Vandenberghe over applicatie

Terug naar overzicht

Jens Vandenberghe

 

Oud-leerling Jens Vandenberghe (6GRW, 2011) en Serge Morel bouwen een vernieuwend platform om mensen wegwijs te kunnen maken in de wondere wereld van podcasts.

We geloven dat we op die manier een échte meerwaarde kunnen bieden voor liefhebbers van podcasts, maar evenzeer voor mensen die het medium nog moeten ontdekken.

 

“We merken dat er de laatste tijd enorm veel podcasts bijkomen, en dat heel Vlaanderen ondertussen warm loopt voor het medium,” klinkt het bij Jens Vandenberghe en Serge Morel. “Toch baseert bijna iedereen zich op mond-tot-mondreclame of trial-and-error om een boeiende show te vinden.” Dat moest beter volgens hen, en zo ontstond het idee om een platform te bouwen waar luisteraars beoordelingen konden geven aan podcasts, en zo andere luisteraars helpen met hun zoektocht.

Jens spendeert wekelijks vele uren in de wagen. Om die tijd nuttig te besteden, luistert hij dagelijks naar shows over zakendoen, sport en cultuur. Er is zoveel aanbod, en toch twijfelde hij dagelijks welke nu echt de moeite zijn om te beluisteren. Toen besloot hij Serge, met wie hij studeerde aan de Universiteit Gent, op te bellen voor aanbevelingen. Maar dat blijkt niet zo makkelijk … Na een tijdje kon geen van hen nog een titel bedenken, terwijl er zeker nog parels van podcasts te vinden waren. Helaas is het zonder richtlijn moeilijk zoeken. “Voor een goede film kan je op IMDB terecht, waar je filmnieuws en -beoordelingen vindt, maar voor podcasts vonden we niets.” Dus namen ze het heft in handen om zélf een platform te bouwen, waar luisteraars terechtkunnen om interessante podcasts te ontdekken.

Daar stopt het echter niet: de jonge ingenieurs werken aan persoonlijke aanbevelingen voor shows op basis van interesses via een slim algoritme, zoals die al worden gebruikt op bol.com of Amazon. “Daar zit onze studie vermoedelijk voor iets tussen,” lachen ze. “We geloven dat we op die manier een échte meerwaarde kunnen bieden voor liefhebbers van podcasts, maar evenzeer voor mensen die het medium nog moeten ontdekken.” 

Bijna één op de vijf Vlamingen luistert minstens één keer per maand naar een aflevering. En dat is nog maar het begin. In Amerika is dat al een op de drie, en de markt groeit razendsnel. Er zijn ondertussen al meer dan 2 miljoen podcasts en bijna 50 miljoen afleveringen. Als je die allemaal wil beluisteren, ben je 3500 jaar bezig.

Enkele maanden na de lancering zijn er al meer dan 9000 geregistreerde gebruikers actief op de app en zijn er al samenwerkingen opgezet met podcastmakers en zelfs de Belgian Podcast Awards. Het is al eerder bewezen dat dit soort platformen kunnen uitgroeien tot succesvolle bedrijven, denk maar aan bijvoorbeeld TripAdvisor, Vivino of Goodreads. Dat is ook waar de jonge ondernemers op mikken. “We starten met Vlaanderen omdat we hier snel in contact kunnen komen met makers en luisteraars, maar zodra het kan, schalen we ons platform op naar Nederland, Wallonië en Frankrijk om daarna de rest van de wereld te veroveren,” klinkt het ambitieus.

 

Jens Vandenberghe (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Serge Morel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Terug naar boven

Terug naar overzicht