Door de fusie in 1997 van vijf secundaire katholieke scholen (het Sint-Hendrikscollege en het Instituut Zusters Maricolen, het Vrij Handelsinstituut en het Sint-Vincentiusinstituut en het instituut Sint-Theresia) ontstonden in Deinze binnen één scholengroep drie nieuwe scholen onder één bestuur met name vzw KSOD.

Enkele jaren later koos de Raad van Bestuur voor een duidelijke nieuwe benaming voor een scholengroep die drie grote scholen groepeert die op vele vlakken samen werken. Vzw KSOD werd vzw Leiepoort Deinze met drie campussen. Op 1 september 2010 ging vzw Leiepoort Deinze van start met campus Sint-Hendrik, Sint-Theresia en Sint-Vincentius.

De gemeenschappelijke naam wil aangeven dat het om het even is op welke campus een leerling school loopt als hij maar maximale kansen krijgt om zijn talenten te ontwikkelen en uit te groeien tot een sterke persoonlijkheid. Daarom creëert elke school op haar campus een krachtige leeromgeving en ontwikkelt ze een dynamische schoolcultuur gefundeerd op een christelijk opvoedingsproject. Het woord ‘campus’ geeft aan dat de scholen tot een ruimere onderwijsorganisatie behoren.